Besparen op makelaarskosten

Besparen op makelaarskosten

Het verkopen van een woning gaat altijd gepaard met een hoop kosten. Makelaarskosten maken hier een groot deel van uit. Wellicht valt er te besparen op makelaarskosten? Een manier om dit te doen is om zelf de woning te verkopen, dan wel door inschakeling van een online makelaar. Er zijn bepaalde taken van een makelaar die je zelf kunt uitvoeren met een besparing op makelaarskosten als gevolg.

Besparen op makelaar

Wil je besparen op een makelaar? Je hoeft voor de verkoop van je woning geen traditionele makelaar in te schakelen. Je kan de verkoop van je huis geheel of gedeeltelijk zelf doen. Een online makelaar helpt je met de ondersteuning en expertise op vlakken waar jij misschien te weinig kennis van hebt. Je betaalt waarvoor je echt gebruikmaakt waardoor je flink kunt besparen op de makelaar.

Het is met het internet tegenwoordig mogelijk om je huis zelf te verkopen. Online kan jij je woning aanbieden op bijvoorbeeld Marktplaats of op de verschillende social media kanalen. Bij plaatsing van een advertentie op Funda is wel tussenkomst van een (online) makelaar nodig. Dat laatste is aan te raden omdat hier het gros van de potentiele kopers zit. 

Als je jou woning gaat verkopen met behulp van een online makelaar kan je duizenden euro’s besparen. Eigenlijk is het het beste van twee werelden. Bij een online makelaar ga je zelf doen wat je ook zelf kan en heb je ondersteuning op vlakken waar je hulp bij nodig hebt. Anders gezegd; het ingewikkelde gedeelte doet de online makelaar en jij het leuke!

Is een makelaar inschakelen verstandig?

De taken die een makelaar verricht kunnen handig zijn en het is aan te raden om een partij in de arm te nemen die verstand van zaken heeft en kennis van de huizenmarkt. Wanneer je zaken als het verzorgen van de bezichtiging zelf kunt doen zou je eens na kunnen denken over een online makelaar. Met een online makelaar bespaar je geld doordat je bepaalde zaken niet uitbesteedt.

Een huis is meestal het belangrijkste en waardevolste bezit van iemand. Je wil natuurlijk dat dit op een goede manier gebeurt. Dit is ook de reden dat de verkoop verloopt via een notaris en een formele koopakte.

Bepaalde zaken rondom het verkopen van een huis vergen veel kennis en is het daarom handig om professionele hulp te hebben voor advies. Hiermee voorkom je misverstanden en het geeft een gerust gevoel bij verkoop van de woning. Een online makelaar is eigenlijk best of both worlds. De kosten zijn lager dan een traditionele makelaar, de kracht zit vaak op het online vlak en ze kunnen met raad en daad bijstaan tijdens het gehele verkoopproces.

Een online makelaar zorgt ervoor dat de hoofdzaken geregeld worden. Denk hierbij aan de publicatie op Funda, de waardebepaling van je woning en het uitdenken van de verkoopstrategie. Een goede publicatie op Funda is essentieel voor een goede verkoop.

Rellovo is een expert op dit gebied en kan je hierbij helpen. Bijna alle huizenzoekers zijn namelijk actief op Funda. Daar kan je niet omheen. Doe er je voordeel mee!

Daarnaast heb je met een online makelaar een directe lijn met een expert die je te woord staat en kan helpen bij de afhandeling van verkoop van de woning.

Gemiddelde kosten van een makelaar

Een traditionele makelaar kost veel geld omdat ze een full-service dienst aanbieden. Hierbij wordt vrijwel alles voor je gedaan. Wel betaal je uiteraard een fors bedrag voor deze diensten. Voor de verkoop van een gemiddelde woning betaal je 4.500 euro inclusief BTW aan de makelaar. Dit is ongeveer 1.5% courtagekosten van je verkoopprijs van je woning. Reken maar uit wat jij kwijt zal zijn aan makelaarskosten.

De traditionele makelaar zorgt dat ervoor dat een professionele fotograaf je woning fotografeert, zorgt voor de publicaties inclusief de aanbiedingsteksten en begeleidt de bezichtigingen. Ook is de makelaar het contactpersoon tussen jou en de potentiële koper en onderhandelt namens jou.

Traditionele makelaar of een internet makelaar?

Het verschilt per persoon. De ene persoon gaat liever voor een traditionele makelaar, omdat hij of zij meer wordt geholpen. De ander behoudt liever de controle en flexibiliteit. Pakketten en prijzen verschillen enorm. Wij adviseren om onderzoek te doen bij verschillende (internet) makelaars en hun prijzen.

Dankzij de komst van het internet kun je ook kiezen voor een internet makelaar. Zoals eerder gezegd kan je met een online makelaar flink besparen op makelaarskosten. Een internetmakelaar wordt steeds vaker gekozen. Naast dat je hiermee geld bespaart zijn er andere redenen om voor een dergelijke makelaar te kiezen. Uit onderzoek is gebleken dat potentiele kopers het op prijs stellen dat een bezichtiging door de eigenaar wordt begeleid.

Een andere reden is dat online makelaars een goed online netwerk hebben. Om de woning bij een online publiek onder de aandacht te krijgen kan dit nuttig zijn.

De noodzakelijke taken zullen bij een online makelaar voor je uitgevoerd worden. Denk hierbij aan de publicatie van de woning op Funda en het opstellen van een koopovereenkomst. Ook kan je op ieder moment van de dag telefonisch advies inwinnen over verkoop van je woning en geeft een online makelaar antwoord op al jouw vragen vragen.

Bij een online makelaar kies je ervoor om zelf taken uit te voeren. De bezichtigingen worden bij een online makelaar niet door de man met de scooter uitgevoerd. Voor een traditionele makelaar is dit tijdrovend en er wordt daarom veel voor gerekend. Maar er is niet veel specialistische kennis voor nodig dus waarom zou je de bezichtigingen niet zelf uitvoeren. Uit verschillende pakketten kies je bij een online makelaar wat bij je past en waar je behoefte aan hebt.

Is duurder altijd beter?

Om een woning te verkopen hoef je dus niet per se duizenden euro’s kwijt te zijn. Kijk goed welke taken je zelf kan uitvoeren en waarbij je hulp nodig hebt. Zorg ervoor dat je een pakket kiest dat bij je past en waarbij je niet voor verrassingen komt te staan. Het verkopen van een huis is complexe materie. Neem hier dus de tijd voor.

Duurder is niet altijd beter. Uiteindelijk kan een online makelaar net als een traditionele makelaar je ondersteunen van A tot Z. Het verschilt zit ‘m in de ondersteuning en waar jij behoefte aan hebt. 

Het team van Rellovo heeft een hoop ervaring in huis. Bij ons bespaar je op de makelaarskosten en bespaar je jezelf een hoop zorgen en stress.

Aangesloten bij

Funda logo