drie dagen bedenk tijd

Drie dagen bedenk tijd huis kopen

Wanneer de koper van een woning de koopovereenkomst heeft getekend, heeft hij of zij drie dagen bedenktijd. In deze drie dagen kan de koper beslissen het huis bij naderinzien toch niet te kopen. Ben je benieuwd hoe de drie dagen bedenktijd werkt en van start gaat? Lees dan verder in dit artikel drie dagen bedenktijd huis kopen.

Waarom drie dagen bedenktijd?

In deze snel schakelende maatschappij moet je vaak snel beslissingen maken. Dit geldt ook voor de huizenmarkt. Wanneer je een huis gaat bezichtigen zijn er vaak meerdere kapers op de kust. Vaak zit er dus haast achter wanneer je een huis koopt. En heb je nog niet alles uitgezocht maar wel al de koopovereenkomst getekend. De drie dagen bedenktijd is dan ook van essentieel belang in de verkoopmarkt. De drie dagen bedenktijd is er voor bescherming van de koper.

Je bent helemaal in de wolken door je nieuwe woning, maar je gaat ineens twijfelen over je aankoop. Heb ik niet te veel betaald? Is er ergens hout dat aan het rotten is of is de CV ketel aan vervanging toe? In zo’n geval is er gelukkig de drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kan je afzien van de koop, zonder dat het ook maar 1 cent kost.

In deze drie dagen kan je ervoor kiezen om een (extra) bouwkeuring te doen. Soms zijn er gebreken aan het huis die op het eerste opzicht niet te zien zijn. Ook kunnen de kopers kijken naar de waardebepaling van het huis en de prijs waarvoor de koper het huis heeftr gekocht.

Soms wordt er flink boven de vraagprijs geboden. Achteraf kan je tot het besef komen dat je teveel geld betaalt voor de woning terwijl je dit in de “heat of the moment” niet zo door had. Dit zijn redenen waardoor de koop niet door kan gaan en er drie dagen bedenktijd geldt.

Wanneer de koper de koopovereenkomst heeft ontvangen, zet deze persoon hier een handtekening. Dit is een handtekening ter bevestiging van ontvangst. Let er op dat de drie dagen bedenktijd dan bijna ingaat.

Soms kunnen er ook meer dagen bedenktijd worden afgesproken. Dit wordt vaak gedaan wanneer de koper een specifieke deskundige in wil schakelen die bijvoorbeeld alleen een bepaalde datum kan. Wanneer de koper binnen de drie dagen bedenktijd toch van de aankoop afziet, hoeft deze person geen verklaring of een reden te geven van het afzien van de woning.

Wanneer gaan de drie dagen in?

Als de koper en de verkoper de koopovereenkomst hebben getekend en de koper dit exemplaar heeft ontvangen gaat de volgende dag om 0.00 de drie dagen bedenktijd in. Indien eerst de koper de koopovereenkomst heeft getekend, wordt er gewacht met het inzetten van de drie dagen tot de verkoper heeft getekend en de koopovereenkomst terug is bij de koper.

Deze 3 dagen zijn exclusief zaterdag, zondag en feestdagen. Als bijvoorbeeld op vrijdag om 0.00 de drie dagen bedenktijd in zijn gegaan, eindigt deze dinsdag 0.00. Dit komt omdat hier zaterdag en zondag tussen zit. Dit is voordelig voor de koper, zo heeft hij of zij extra lang te tijd om er nog eens goed over na te denken.

De onderstane feestdagen zijn erkend als dagen waarop de drie dagen bedenktijd niet meetelt.

 Hemelvaart

 Eerste en tweede kerstdag

 Koningsdag

 Goede vrijdag

 1 januari

 Pasen

 Pinksteren

 Bevrijdingsdag

Boete

Als je binnen de drie (of anders afgesproken) dagen afziet van de koop, hoef je hiervoor geen geld te betalen. Voor de verkoper is dit natuurlijk een tegenslag. Misschien hebben zij wel hun droomhuis op het oog en kan dat niet doorgaan. Als je de koop toch wil afzeggen ná drie dagen bedenktijd, moet je een boete betalen. Dit is ongeveer 10% van de koopsom. Als jij het huis zou kopen voor 300.000 euro, is deze boete 30.000 euro! het is dus belangrijk dat je binnen die drie dagen bedenktijd beslist of je de woning wel of niet gaat kopen.

Wil jij je woning voor een vast laag bedrag verkopen? Het team van Rellovo staat met ervaring en geruime kennis van de markt voor je klaar. Wij zijn pas tevreden al jij dat bent.

Aangesloten bij

Funda logo