Huis gedwongen verkoop

Huis gedwongen verkoop

Een gedwongen verkoop van een huis komt jammer genoeg vaker voor dat je denkt. Wanneer je een aantal maanden je hypotheek niet hebt betaald, kan je uiteindelijk in de problemen komen met de hypotheekverstrekker. In dit artikel vertellen wij je wat een huis gedwongen verkoop is. Hoe je het kan voorkomen en als er geen ontkomen aan is hoe je het beste kunt handelen.

Wat is een gedwongen verkoop van je woning?

Wanneer je een reeds aantal maanden je hypotheeklasten niet hebt betaald, kan je in problemen komen met de hypotheekverstrekker. Hypotheekverstrekkers willen geld zien, en het liefst ook nog met rente. Dit kan een probleem zijn wanneer jij je hypotheek niet meer kan betalen.

Redenen daarvoor kunnen zijn is dat je geen baan meer hebt, in een echtscheiding zit, ziekte of het overlijden van je partner. Hypotheekverstrekkers zullen niet lang wachten met een gedwongen verkoop van je huis. Wanneer je huis gedwongen wordt verkocht hou je vaak een hoge restschuld over. Hierdoor kan je nog in verdere financiële problemen komen. Ook bij een gedwongen verkoop van je huis geldt dan ook: voorkomen is beter dan genezen!

Gedwongen verkoop voorkomen

Zoals eerder gezegd om verder geen financiële problemen te krijgen is het zeer aan te raden om een gedwongen verkoop te voorkomen. Hieronder staan een aantal manieren om een gedwongen verkoop van je woning te voorkomen.

  • Neem contact op

Wanneer je merkt dat jij je hypotheek niet meer kan betalen neem dan meteen contact op met je hypotheekverstrekker. Wacht niet maar kom meteen in actie, hoe langer je wacht hoe minder de hypotheekverstrekker voor je kan doen! Zij kunnen bijvoorbeeld je maandlasten tijdelijk verlagen en dit later verrekenen.

  • Veranderen van hypotheek

De hypotheekverstrekker kan jou soms laten overstappen naar een andere hypotheek. Beleggingshypotheken zijn vaak erg duur. Doormiddel van het overstappen naar een ander soort hypotheek kunnen je maandlasten tijdelijk omlaag gaan.

  • Woning verhuren

Heb jij een familielid of vriend(in) bij wie je tijdelijk kan wonen? Of kan je ergens anders wonen dat goedkoper is dan je huidige woning? Dan kan tijdelijk je huis verhuren een goede oplossing zijn om je achterstallige maandlasten te betalen. Vaak zijn huur contacten voor een jaar, terwijl er veel mensen opzoek zijn naar een tijdelijk onderkomen. Echter zijn er wel een paar regels waar je je aan moet houden als jij je woning gaat verhuren. Een voorbeeld hiervan is dat je eerst je bank om toestemming moet vragen.

  • Geld lenen van familie/vrienden

Je kan ook je vrienden/familie vragen om hulp. Beschikken zij over voldoende geld om voor bepaalde tijd ter overbrugging een bedrag te lenen? Maak hier goede en duidelijke afspraken over! Zet bijvoorbeeld alles op zwart wit en laat iedereen het ondertekenen. Zo kunnen er later geen ruzies ontstaan. Het laatste wat je wil is ruzie met een dierbare die jou het het bedrag geleend heeft. Dat is misschien nog wel erger dan je huis gedwongen verkopen.

  • Huis verkopen

Het is niet verstandig om te wachten tot het fout. Misschien zag je het probleem al mijlenver aankomen? Wanneer je bijvoorbeeld van tevoren weet dat jij je baan gaat verliezen of in scheiding gaat kan je daar maar beter op inspelen. Je kan er dan voor kiezen om je woning alvast te koop te zetten. De meeste woningen zijn namelijk niet binnen een maand verkocht.

Wil jij je huis verkopen en een gedwongen verkoop voorkomen? Neem dan snel contact met ons op. Onze expert kunnen je daarmee helpen.

Lage opbrengst gedwongen verkoop huis

Wanneer je bovenstaande dingen niet zijn gelukt, kunnen de hypotheekverstrekkers overgaan tot een gedwongen verkoop van je huis. 9 van de 10 keer wordt je woning dan verkocht (ver) onder de vraagprijs. Je woning moet worden verkocht en de hypotheekverstrekker gaat dan meestal akkoord met het eerste bod dat wordt gegeven. Daar kan een hoge restschuld uit voortkomen die snel op kan lopen tot duizenden euro’s. Door deze schuld is het ook nog eens lastig om een nieuwe woning te krijgen! Probeer dan ook een gedwongen verkoop ten alle tijden te voorkomen en kom in actie voordat het te laat is!

Wil jij je woning verkopen om een gedwongen verkoop van je woning te voorkomen of je wil gratis advies met een van onze experts? Neem dan snel contact met ons op! Ons team met experts staan voor je klaar om een gedwongen verkoop van je huis te voorkomen.

Aangesloten bij

Funda logo