Je staat op het punt om een huis te kopen. Een “huis kopen checklist” zal je hierbij als leidraad kunnen gebruiken. De aankoop van een woning is een heugelijk moment in je leven wat de nodige spannende momenten met zich meebrengt. Met de checklist die je kunt gebruiken bij het kopen van een huis houd jij je hoofd koel.
Je bent misschien al aan het kijken op welke dag de housewarming plaatsvindt voor je vrienden om hen je nieuwe droompaleis met trots te laten zien. Voordat je dit inplant moet je goed opletten zodat je niets over het hoofd ziet. Of het je eerste huis is of je tweede. Bij een huis kopen komt veel kijken en wat je vergeet komt je misschien later duur te staan. Met dit artikel krijg je een duidelijk beeld van wat je beslist niet moet vergeten.
Wat is je budget?
Om mee te beginnen is het belangrijk om je budget vast te stellen. Dan weet je wat financieel de mogelijkheden zijn. Het is belangrijk dat je weet wat je maximale hypotheek is en ook je vast te lasten. Dan weet je precies hoeveel geld je kwijt je wil sparen en hoeveel je kunt uitgeven. Schrijf vervolgens het maximale bedrag op wat je voor je woning kwijt wil zijn.
Wensenlijst
Voordat je gaat zoeken is het verstandig om op een rijtje te zetten wat jouw eisen zijn voor je woning. Vergeet niet rekening te houden met je toekomstplannen. Als je denkt dat er een kleintje op komst is of dat je thuis wil gaan werken is het handig om hier rekening mee te houden.
- Eisen die je kunt hebben:
- Specifieke wensen als zon op het zuiden
- Een bad of een open keuken
- Het aantal slaapkamers
- Een appartement, hoekwoning of een rijtjeshuis
- Een bestaande- of een gloednieuwe woning
- Hoeveel m2 woonoppervlakte er is
- Bepaald type woning of nieuwbouw
Je zal niet zomaar je droomwoning tegenkomen. De zoektocht naar de perfecte match kost vaak tijd en geduld. Zet voor jezelf op een rijtje wat voor jou de hoogste prioriteit heeft en wat minder belangrijk voor je is. Heb je liever een slaapkamer extra of toch liever een tuin of balkon? Niet alles kan perfect zijn en sluit af en toe een compromis.
Waarom verhuist de verkoper?
Meer te weten komen over de achtergrond waarom de verkoper de woning wil verkopen verschaft je soms bruikbare informatie. Waarom wordt de woning precies verkocht? Is de woning in vervallen staat, zijn er technische gebreken of wil de huidige bewoner liever groter en in een andere buurt? Vragen staat vrij en het kan je helpen bij de onderhandeling. Doe er dus je voordeel mee.
Voorbeelden van vragen die je kunt stellen:
- Hoelang staat de woning te koop?
- Komt de woning direct beschikbaar?
- Hoe lang heb je er gewoond?
- Wat is de reden van verkoop?
- Zijn er gebreken dat je weet?
- Hoe is je relatie ten opzichte van de buren?
Locatie
De locatie van de woning speelt een grote rol. Dus vergeet daar geen vragen over te stellen. Zijn er genoeg voorzieningen, is het een goede buurt en voel jij je s ’nachts veilig? Dit onderzoek is cruciaal.
Voorzieningen:
- Zijn er supermarkten in de buurt?
- Zijn er goede scholen?
- Zijn een leuke cafés om een drankje te doen?
- Is er een parkje in de buurt?
- Zijn er genoeg parkeerplekken?
Veiligheid:
- Heb je weleens geluidsoverlast gehad?
- Kan je s ‘nachts over straat?
- Wat vind je van de buurt en is het veilig?
Aan de buitenkant
Voordat je binnen bent geweest kun je aan de buitenkant van de woning al veel opmaken over de staat van de woning. Woningzoekers kunnen in veel gevallen een bouwkundige de woning laten bekijken om zo een goed oordeel te geven. Betrek daarom een bouwkundige bij de koop zodat je meer duidelijkheid krijgt over de staat.
- Zijn de kozijnen ooit vervangen?
- Hoe is de isolatie?
- Gaat de cv-ketel nog lang mee?
- Is er ooit asbest vastgesteld?
- Is het dak in goede staat?
- Zijn er scheuren in de muren geweest?
- Heeft het voegwerk ooit onderhoud nodig gehad?
Binnenkant van de woning
Vaak kan je afgeleid worden door het interieur van de woning. Het kan leuk ingericht zijn met hippe accessoires of gedateerde meubels. Laat je niet afleiden door het interieur, dit zal de eigenaar van de woning meenemen met de verhuizing en de kleur van de muur is makkelijk aan te passen.
Wees niet bang om vragen te stellen die belangrijk zijn bij de uiteindelijke besluitvorming of het huis iets voor jou is:
- Zijn de plafonds en muren in goede staat?
- Zijn er veel opbergruimtes?
- Zijn de deuren en ramen in orde?
Jouw droomhuis
Nu je een woning hebt gevonden die perfect bij jou past zal je jezelf afvragen hoeveel het huis waard is of het in de buurt komt van de vraagprijs. Hoeveel zal je moeten bieden en zijn er nog andere kapers op de kust. Laat je niet te veel meeslepen in het biedingsproces en neem in je calculatie wanneer er gebreken zijn.
Bij zo’n grote aanschaf is het belangrijk dat je een specialist aan je zij hebt die je kan bijspringen zodat je misverstanden te voorkomt. De makelaars van Rellovo zijn ervaren en behartigen jouw belangen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om hulp te krijgen van professionals bij het onderhandelen zodat je het maximale resultaat krijgt bij de koop van jouw woning.
Alvast een gratis advies van onze experts. Huis kopen? Maak altijd gebruik van de huis kopen checklist.