Huis verkopen uit erfenis

Huis verkopen uit erfenis

Als erfgename kan je soms voor moeilijke juridische en financiële beslissingen komen te staan. Een voorbeeld hiervan is het huis verkopen uit erfenis. In dit artikel vertellen we je alles over het verkopen van het geërfde huis.

Huis erven van getrouwde echtgenoot

Wanneer jouw echtgenoot komt te overlijden is het erfrecht relatief simpel. Echtgenoten zijn namelijk erfgenamen van elkaar. Wanneer een echtgenoot komt te overlijden is de andere automatisch erfgenaam. Je kan dan ook wanneer je dit wil de woning op jouw naam laten zetten. Dit doen mensen vaak ook als ze het huis niet meer willen houden. Zo kan de erfgename de woning verkopen onder zijn of haar voorwaarden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het huis op je naam zet en erin blijft wonen.

Meerdere erfgenamen

Ben jij niet de enige die het huis erft? Dan kan het ingewikkeld worden en zijn er meerdere opties. Ten eerste kan de woning worden verkocht, en de opbrengst worden verdeeld onder de erfgename. Wil een van de erfgename het huis houden en de andere niet? Dan moet deze persoon de andere ‘uitkopen’. Hiervoor is een taxatie van de woning nodig. Lukt het financieel niet om de mede-erfgename het huis uit te kopen? Dan kan je een lening aanvragen, bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek. Wanneer je het huis wil overnemen kan je niet de hypotheek één op één overnemen. Er zal dan moeten worden gekeken naar de opties die er zijn voor een (nieuwe) hypotheek.

Het kan ook zijn dat één van de erfgename het huis wil verhuren. In dat geval moet deze persoon ook de andere uitkopen en eventueel een hypotheek afsluiten. Wanneer de erfgename de woning wil verhuren gelden er echter wel andere regels voor de hypotheek. De erfgename kan namelijk een lager maximaal geldbedrag lenen en er is een hogere rente.

Huis erven van partner

Is je partner overleden maar waren jullie niet getrouwd? Dan is het een ander verhaal. Als ongetrouwde partner ben je niet direct erfgenaam van je partner. Wel kan het zijn dat je partner je heeft opgenomen in zijn of haar testament en het huis aan jou erft. Is dit niet het geval? Dan erven de broers/zussen/ouders het huis van je overleden partner.

Het kan zijn dat je met je partner een samenlevingscontract met een verblijfsbeding had en je woning op naam van jou en je partner staat. In dat geval kan je het huis wel erven.

Erfbelasting

Wanneer jij een woning als partner of als echtgenoot erft en de woning wil houden, kan je te maken hebben met erfbelasting. Dit heeft te maken met de WOZ waarde van de woning. Als het huis een waarde heeft van minder dan €650.913, hoef je geen erfbelasting te betalen. Is de waarde daarboven? Dan moet dit helaas wel.

Er wordt dan gekeken naar het verschil tussen de getaxeerde waarde van de woning en het bedrag van €650.913. Is dit verschil lager dan €124.727? Dan betaal je 10% over het verschil.Is het hoger dan €124.727, dan betaal je 20% over het verschil. Ter verduidelijking is hier een voorbeeld:

Stel het geërfde huis heeft een WOZ waarden van €745.500. Het verschil tussen €745.500 en €650.913 is €94.587. Dit valt onder het bedrag van €124.727. De erfbelasting van het huis bedraagt dan €9.458,7 ( 94.587 x 0,10).

Dit is anders wanneer kinderen of kleinkinderen de woning erven. Hier geldt de hoogte van de vrijstelling maar €20.945 ( per kind). Is het verschil tussen dat bedrag en de WOZ waarde van het huis minder dan €126.723 dan moet elk kind 10% van het verschil betalen. Als het boven het bedrag is van €126.723 dan is dit 20%.

Wil jij het geërfde huis verkopen? Zoals eerder aangegeven kan het erven van een huis financiële en juridische moeilijkheden met zich mee brengen. Wij adviseren je dan ook om een makelaar in te schakelen die ervaring heeft met het verkopen van geërfde huizen. Deze makelaar zorgt er dan voor dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de verkoop. Wanneer jouw dierbare overlijdt heb je namelijk wel wat anders aan je hoofd dan de verkoop van de woning.

Aangesloten bij

Funda logo