Huis verkopen uit scheiding

huis verkopen uit scheiding

Huis verkopen uit scheiding? Een scheiding kan veel emoties met zich meebrengen. Helaas komen er ook praktische zaken aan te pas, bijvoorbeeld jullie woning. Jullie hebben waarschijnlijk de gezamenlijke woning gekocht op basis van twee inkomens. Er komen ongetwijfeld vragen in je op zoals: kan één van de twee in het huis blijven wonen? Moet het huis worden verkocht? En heeft het huis overwaarde of blijven jullie bij verkoop zitten met een restschuld? In dit artikel vertellen wij alles over wat er kan gebeuren met jullie woning na de scheiding en hoe dit werkt.

Huis verkopen uit scheiding

Kan of wil één van jullie niet het huis houden? Dan is de beste optie om jullie huis te verkopen. Als het huis overwaarde heeft, is dit bedrag voor jullie. Zijn jullie allebei voor 50% eigenaar van de woning? Dan wordt deze overwaarde gelijk verdeeld. Van deze overwaarde gaan dan nog wel de kosten af, bijvoorbeeld makelaarskosten. Hou hier dus rekening mee! Zijn jullie niet ieder 50% eigenaar van het huis? Maar 70% en 30% ? Dan wordt de overwaarde ook zo verdeeld.

Het kan ook zijn dat er geen sprake is van overwaarde, maar een restschuld. Dat gebeurt wanneer het huis wordt verkocht voor een lager bedrag dan wanneer de woning werd aangeschaft. Hier geldt ook weer dat het bedrag wordt bepaald door hoeveel procent iedere persoon eigenaar is. Kunnen jullie de restschuld niet betalen? Dan zal er hiervoor een lening moeten worden afgesloten.

Bijleenregeling

Wanneer er een overwaarde van het huis is en jullie hiervan een bedrag krijgen, is hier wel een voorwaarde aan verbonden. Het bedrag dat iedere persoon krijgt van de overwaarde moet binnen drie jaar na de scheiding worden besteed aan een nieuwe woning. Wanneer je dat niet doet, krijg je geen hypotheekrente aftrek op dit bedrag. Deze drie jaar gaat in zodra jullie officieel zijn gescheiden.

In het huis blijven wonen

Kan één van jullie de hypotheek zelf blijven betalen? Dan kan deze persoon in het huis blijven wonen. Er zal uiteraard eerst goed worden gekeken of deze persoon daadwerkelijk de woning alleen kan betalen waarbij de lange termijn wordt meegenomen. Deze persoon moet namelijk ook de hypotheeklasten van de ander overnemen en een andere hypotheek kunnen aannemen.

Als één persoon in de woning wil blijven wonen en de ander zich daar ook goed bij voelt, moet hij of zij de ander uitkopen. Dit kan doormiddel van een geldbedrag of doormiddel van de hypotheek op de woning te verhogen.

Als eerste moeten jullie dan de woning laten taxeren. Van dat bedrag wordt de hypotheekschuld afgehaald. Het bedrag dat overblijft verreken je met hoeveel procent de andere eigenaar is. Met dat bedrag kan je de ander uitkopen. Ter verduidelijking is hieronder een voorbeeld gegeven.

Een getrouwd stel had een huis gekocht voor €250.000. De hypotheek die er nog op staat bedraagt €220.000. Hun woning wordt nu getaxeerd op €420.000. De overwaarde is dus €170.000. Nu ze gaan scheiden en beide 50% eigenaar zijn van de woning heeft ieder recht op €85.000 ( €170.000/2). Een van beide wil graag in het huis blijven wonen, dit betekent dat de ene €85.000 aan de ander moet betalen om die persoon uit te kopen. Echter heeft deze persoon de financiële middelen niet om dit te kunnen betalen. Hierdoor wordt de hypotheek van de persoon die er in wil blijven wonen €305.000 ( €220.000 + €85.000). Deze persoon moet dus financieel in staat zijn om deze lasten te kunnen dragen.

Het kan ook voorkomen dat de ene persoon de ander financieel wil helpen om in het huis te blijven wonen. Dit komt soms voor bij families met kinderen. De ander kan dan dan twee hypotheken hebben, een van het vorige huis en een van zijn of haar nieuwe huis.

Als je in scheiding gaat, denk goed na wat jullie willen doen met de woning. Probeer hier rustig over te praten en luister naar elkaar. Zo wordt er niet onnodig vertraagd over de beslissing van jullie huis.

Gaan jullie het huis verkopen? En hebben jullie al genoeg kosten aan de scheiding? Schakel dan een online makelaar in. Met een online makelaar kan je namelijk duizenden euro’s besparen. Rellovo is een online makelaar en helpt je met alle vragen. Wij staan klaar om de woning vlot en goed te verkopen.

Aangesloten bij

Funda logo