Huizenmarkt

Huizenmarkt Corona

Nederland is de laatste tijd in de greep van het Corona virus. In welke branche je ook zit, iedereen heeft ermee te maken. Gelukkig worden er wekelijks regels versoepeld waardoor beetje bij beetje de beroepen weer aan de slag kunnen, de kinderen weer naar school mogen en het ‘normale’ leven weer van start kan gaan. Hoe de huizenmarkt er in tijden van corona voorstaat delen we in dit artikel.

Huis verkopen in Corona Crisis

Vier maanden geleden zag het dagelijks leven er heel anders uit. Iedereen kon doen en laten wat hij/zij wilde. Sinds de uitbraak van het Corona virus wordt niet alleen ons dagelijks leven beïnvloed, maar ook de keuzes om bepaalde dingen wel of niet te doen. Een voorbeeld daarvan is: je huis verkopen.

Je zou denken dat veel mensen in deze onzekere tijd hun huis niet te koop zetten of een huis kopen. Misschien heb je wel het idee dat de huizenmarkt op instorten staat. We kunnen je geruststellen; dit is niet het geval.

Er worden in deze gekke tijd zelfs meer huizen verkocht en te koop gezet. Het aantal huizen die te koop staan tijdens de intelligente lockdown is met 3% gestegen ten opzichten van vorig jaar blijkt uit cijfers van het NVM. Bovendien worden huizen nu sneller verkocht.

Vóór de lockdown werd een huis gemiddeld binnen 42 dagen verkocht. Nu is het gemiddelde 29 dagen! Dat de vraag naar huizen toeneemt blijkt ook uit cijfers van Funda. Er zijn ongeveer 30% meer contactaanvragen gedaan naar makelaars in vergelijking tot vorig jaar.

Tevens zijn de prijzen op de huizenmarkt ten opzichten van vorig jaar gestegen. In april 2019 was de gemiddelde vraagprijs voor een huis 302.456 euro. In april 2020 was de gemiddelde vraagprijs 326.232 euro, dit is een verschil van 23.776 euro!

Als laatst is er ook een stijging waar te nemen in het aantal huurwoningen. Met name in de steden die voor toeristen aantrekkelijk zijn. Er zijn maar liefst 13% meer huurwoningen te huur in vergelijking tot de weken vóór de Corona Crisis. Volgens de NVM komt dit doordat er minder gebruik wordt gemaakt van diensten als Airbnb. Deze woningen kunnen door de sluiting van grenzen niet worden verhuurd aan toeristen en staan dus anders leeg.

Echter is dit niet het geval bij huurwoningen in de hoge prijsklassen. Hier is een afname te zien, dit komt doordat er minder expats vanuit andere landen naar Nederland komen.

Regionale verschillen

Regionaal zijn er ook verschillen in de verkoopstijgingen van huizen volgens het NVM. Zo zijn het aantal verkochte huizen in Bergen op Zoom, Zeeuws Vlaanderen ,Limburg en regio Lelystad met meer dan 25% gedaald in vergelijking tot vorig jaar. In zuidoost Drenthe, zuidwest Friesland en Haarlemmermeer is juist ruim 25 % meer verkocht in vergelijking tot vorig jaar.

Als wij kijken naar de grote steden, dan zien we verschillen. Zo worden er in Den Haag en Amsterdam 10% en in Rotterdam 5% minder verkocht dan de weken voor de Corona Crisis.Dit is in tegenstelling tot Utrecht. Hier wordt ruim 10% meer verkocht dan in de weken voor de Corona Crisis.

Makelaars

Makelaars hebben het tegenwoordig drukker dan voor de Corona Crisis. De meeste mensen die thuis kunnen werken, werken ook thuis. Dit heeft tot gevolg dat men wordt geconfronteerd met aspecten van het huis die zij nog nooit eerder als een probleem zagen. Maar nu in tijden van Corona zich aan storen. Bijvoorbeeld geen extra kamer als werkplek of een kleine tuin. Dit, het seizoen, meer vrije tijd en de lage rente hebben tot gevolg dat meer mensen hun huis te koop zetten en makelaars het druk hebben.

Bezichtigingen kunnen ook ondanks de Corona Crisis binnen de richtlijnen van het RIVM nog steeds doorgaan. Hierbij geldt dat er maximaal twee personen in de woning mogen zijn, er 1,5 meter afstand moet worden gehouden en alles wat de potentiële koper aanraakt moet worden gedesinfecteerd.

Wil je toch samen met je partner de woning bezichtigen? Dat kan via Facetime of door na elkaar de woning bezichtigen. Voorheen was het gebruikelijk om overeenkomsten of contracten van een “natte handtekening” te voorzien. Tegenwoordig accepteren notarissen en geldverstrekkers digitale handtekeningen. Hierdoor kan het koopproces van woningen in veel gevallen worden versneld.

Kortom, de huizenmarkt tijdens de Corona Crisis is in positieve zin anders gelopen dan veel mensen hadden verwacht. Wil jij ook je huis tijdens de Corona Crisis snel, makkelijk en zonder hoge makelaarskosten verkopen? Neem dan gerust contact met ons Rellovo team op!

Aangesloten bij

Funda logo