kosten huis verkopen

Kosten huis verkopen

Wanneer jouw woning tegen een zo goed mogelijke prijs is verkocht hou je vanwege de overwaarde vaak geld over. Jammer genoeg brengt de verkoop van je woning ook hoge kosten met zich mee. Dit hoeft echt niet wanneer je weet hoe je op de kosten bij huis verkopen kunt besparen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan dit artikel!

Verkoop klaar maken

Voordat jij je woning te koop aannbiedt moet deze er natuurlijk pico bello uitzien. Sommige woningverkopers kopen zelfs nieuwe woonaccessoires, bloemen, planten ect om de woning nog aantrekkelijke te maken. Dit geldt ook voor de tuin, veel bloemen in de tuin maakt een tuin een stuk aantrekkelijker. Ook voorzien woningaanbieders kale muren nog van een likje verf. De koper ziet een fris pas geverfd huiswaar ze weinig aan hoeven te doen en zo in kunnen. Veel potentiële kopers vinden dit een groot pluspunt.

Al deze veranderingen kosten geld, maar zijn een zeer goede investering voor de verkoop van je woning. Wil je meer weten over hoe jij je woning verkoopklaar kan maken? Kijk dan de blog ‘vastgoedstyling huis verkopen’.

Kosten traditionele makelaar

De meeste woningverkopers schakelen voor de verhoop van hun huis een traditionele makelaar in. Dit is meestal een makelaar van een makelaarskantoor in het dorp of stad van de woningverkoper. Een traditionele makelaar regelt alles van a tot z. Zo bepaalt deze makelaar de verkoopprijs, maakt de foto’s van de woning, schrijft de aanbiedingstekst, zet de woning op Funda, verzorgt de bezichtigingen, onderhandelt en regelt het financiële en juridische gedeelte. Alles wordt dus voor jou geregeld. Hier hangt dan ook een prijskaartje aan.

Traditionele makelaars rekenen namelijk tussen de 1% en 2% van de uiteindelijke verkoopprijs van woning. Dit is vaak exclusief 500 euro aan opstartkosten. Wanneer jij je woning bijvoorbeeld verkoopt voor 375.000 euro kunnen deze kosten wel oplopen tot 8.000. Geld wat je bijvoorbeeld liever uitgeeft aan die ene reis die je al zo lang wil maken, toch?

Online makelaar

Gelukkig zijn er alternatieven. Tegenwoordig kan je geheel zelf je woning verkopen of deels zelf en hulp krijgen van een online makelaar, zoals Rellovo. Wanneer jij zelf je woning gaat verkopen en pak je alles zelf op en heb je niet veel kosten. Een nadeel dat mensen hierbij ervaren is dat zij geen ervaring hebben met het verkopen van een huis. Ook is het voor een particulier niet mogelijk om de woning op Funda te plaatsen. Gelukkig zijn er tegenwoordig online makelaars die het beste van beiden combineren. Lage kosten en de juiste ondersteuning.

Bij een online makelaar pak je op wat je kan doen om je huis te verkopen en krijg je toch een steuntje in de rug van een team van ervaren professionals met kennis van de huizenmarkt.

Zo ga je onder anderen zelf de bezichtiging doen en plan je potentiële kopers in wanneer het jou uitkomt. Jij weet hoe jij je woning het beste kan belichten en wat de pluspunten zijn, nietwaar? Bovendien zit je niet vast aan werktijden van de makelaar. Potentiële koper vinden dit ook fijn, in de avonden en weekenden een bezichtiging doen komt hen vaak ook beter uit. Zo is dit een win-win situatie!

In overleg wordt de vraagprijs bepaalt en een verkoopstrategie bedacht. Daarna is het maken van aantrekkelijke woning foto’s aan de beurt. Dit kan je zelf doen of door een professionele woningfotograaf laten doen.

Je kan ervoor kiezen om de Funda aanbiedingstekst te schrijven of dit door iemand doen die dit dagelijks doet. Wanneer jij de foto’s en de omschrijving naar de online makelaar stuurt of hen de tekst laat opmaken kan de woning op Funda worden geplaatst en komt een “te koop” bord in je tuin te staan.

Wanneer je een bod binnen krijgt kan je ervoor kiezen om het bod te accepteren, te onderhandelen of te weigeren. Wanneer je wil onderhandelen kan je ervoor kiezen dit zelf te doen, met behulp van een familielid/vriend(in) of de online makelaar dit te laten doen. Waar jij je goed bij voelt! Heb je de nieuwe koper van je huis gevonden en is er een prijs overeengekomen? Gefeliciteerd. De online makelaar stelt een koopovereenkomst op en jouw huis is verkocht!

Al met al kan de verkoop van je woning veel geld opleveren maar ook veel geld kosten. Deze kosten kan je met duizenden euro’s verlagen wanneer je beslist om je woning zelf of met behulp van een online makelaar te verkopen .

Wil jij ook duizenden euro’s besparen maar niet zonder professionele hulp je woning verkopen? Kies dan voor een online makelaar! Rellovo staat voor de verkoop van je woning en vragen met raad en daad voor je klaar.

Aangesloten bij

Funda logo