Stille verkoop

Stille verkoop

Wil jij niet dat iedereen jouw woning op Funda komt te zien? En er alleen échte belangstellenden jouw woning bezichtigen? Dan kan een stille verkoop van je woning een optie voor jou zijn. Bij een stille verkoop bepaal jij op welke site je woning komt te staan en staat er geen ‘te koop’ bord in je tuin.

Waarom een stille verkoop?

Sommige woningverkopers willen de verkoop van hun woning niet aan de grote klok hangen. Dit is meestal het geval in het hogere segment waar woningen wegens veiligheid en privacy redenen niet aan het grote publiek worden getoond. Deze woningeigenaren willen alleen dat er potentiële kopers komen bezichtigen als deze mensen écht geïnteresseerd zijn. Zo voorkom je dat mensen je woning niet enkele voor de lol of uit nieuwsgierigheid bezichtigingen. Soms bezichtigen mensen namelijk een woning die buiten hun budget ligt puur voor inspiratie of uit nieuwsgierigheid. Met name woningeigenaren die hun schaapjes op het droge hebben of als Bekende Nederlander worden gezien kunnen dit als vervelend ervaren.

Ook kan het zijn dat woningaanbieders niet willen dat hun omgeving op de hoogte is van de verkoop. Ook in zo’n geval is stille verkoop een ideale oplossing.

Natuurlijk kunnen ook woningen uit een lager segment via een stille verkoop worden verkocht. Meestal gebeurt dit als er geen haast bij zit en de woningeigenaar wil dat het aan de juiste koper of onder bepaalde voorwaarden wordt verkocht.

Wanneer jij je huis wil verkopen via een stille verkoop kan je een vragenlijst bij woning verkoop invullen. Dit is een vragenlijst met vragen over alle informatie van jouw woning. Ook zullen er gesprekken plaatsvinden over een goed doordachte strategie voor verkoop en de vraagprijs.

Kopers stille verkoop

Woningen via een stille verkoop worden alleen getoond en verkocht aan actieve zoekers. Vaak hebben deze potentiële kopers zich ingeschreven bij een makelaar voor huizen met bepaalde kenmerken. Voorbeeld: Sommige woningzoekers zullen specifiek op zoek zijn naar een vrijstaand huis in een specifieke regio.

Een makelaar matcht een woning op dus basis van specifieke woonwensen. De woning komt vervolgens alleen terecht bij woningzoekers van een bepaalde doelgroep (en portemonnee).

Meestal gaat dit als volgt:

  • Alle ingeschreven woningzoekers met bepaalde voorkeuren krijgen een melding van de makelaar met een woning die aan zijn of haar eisen voldoet
  • De woningzoekers krijgen vaak alleen een foto van de voorkant, een plattegrond en een omschrijving van de woning te zien. Vaak is de binnenkant en interieur niet te zien wegens privacy en veiligheidsredenen
  • De prijs wordt soms wel en soms niet getoond, dit is geheel op verzoek van de eigenaar. Soms staat er de vermelding ‘prijs op aanvraag’ bij.
  • Dan is het aan de woningzoeker om over te gaan tot bezichtiging. Woningzoekers hoeven niet meteen over te gaan tot bezichtiging of na de bezichtigen de woning te kopen.
  • Als de woningzoeker tot bezichtigen over gaat en heeft besloten om de woning te kopen wordt er een koopovereenkomst opgesteld. Dit is hetzelfde als bij een reguliere verkoop van een woning.

Makelaars die aan stille verkoop doen hebben een onderling uitwisselingssysteem. Wanneer een makelaar een woning met bepaalde kenmerken in de aanbieding krijgt. Kan er worden gekeken in de woningzoekers portefeuille van al die makelaars. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van het aantal woningzoekers die zich hebben aangemeld voor een stille verkoop.

Een nadeel van een stille verkoop is dat het lang kan duren voordat je huis wordt verkocht. Via een stille verkoop bereik je namelijk veel minder mensen dan via Funda. Als het via een stille verkoop te lang duurt voor de woningaanbieder voordat zijn of haar huis is verkocht kan de woning altijd nog op Funda worden gezet en een ‘te koop’ bord in te tuin worden gezet.

Wil jij je woning verkopen via een stille verkoop? Wij raden je aan om een makelaar te zoeken die hier ervaring in heeft. Het team van Rellovo staat met raad en daad voor u klaar.

Aangesloten bij

Funda logo