Onderhandelen huis

Tips onderhandelen huis verkopen

Tegenwoordig kiezen steeds meer woningverkopers ervoor om hun huis zelf te verkopen. Hierdoor heb jij de touwtjes in handen en bespaar je tot wel duizenden euro’s. Veel woningverkopers vinden onderhandelen over de prijs met potentiele kopers echter vaak wat spannend. Tips voor onderhandelen huis verkopen nodig? In dit artikel delen we de beste tips om jou op weg te helpen zodat je goed voorbereid de onderhandelingen in kan gaan.

Regels onderhandelen

Tijdens de onderhandelingen zijn er weinig tot geen regels. Jij als verkoper hebt het recht om op elk moment de onderhandeling te stoppen tot de koopovereenkomst is getekend. Dit geldt ook voor de koper. Maar let wel op, de koper heeft na het teken van de koopovereenkomst nog drie dagen bedenktijd.

Ook ben jij wettelijk verplicht om de koper van alle informatie over jouw huis te verschaffen. Dit houdt in dat je verplicht bent om ook de gebreken van jouw huis te vertellen, ook al zijn deze niet op het eerste gezicht te zien.

Het kan zijn dat op het moment de koper een bod doet er nog zaken onzeker zijn, bijvoorbeeld financiële zaken. Vaak is het dan zo dat de koper hiervoor een ontbindende voorwaarde of een voorbehoud wil afspreken. Meestal wil een koper dit afspreken omdat, de koper een bouwkundige keuring wil laten uitvoeren, het nog niet duidelijk is of de financiering rond kan komen en of de koper in aanmerking komt voor een hypotheek.

Tips onderhandelen

Als de koper het bod heeft uitgebracht en jij in onderhandeling wil kan het echte spel van onderhandelen beginnen. Hieronder staan een aantal tips, gegeven door de Rellovo experts, zodat jij goed voorbereid de onderhandeling in gaat:

1. Minimum bepalen

Voordat je gaat onderhandelen is het belangrijk dat je bepaald wat je minimaal voor je woning wil hebben. Bedenk ook goed bij welke punten je water bij de wijn wil doen. Zorg dat je dit van tevoren goed weet, zo kom je sterk over. Als je koper merkt dat je twijfelt zal hij/zij daar misschien gebruik van maken.

2. Blijf rustig

Tijdens een onderhandeling is het belangrijk dat jij je hoofd koel houdt. Wees aardig, toon respect voor de koper en zet de koper niet onder druk. Jij en de koper willen na de onderhandeling er een goed gevoel aan over hebben.

3. Neem de tijd

Je hoeft niet binnen een uur te reageren op een bod. Dat kan soms overkomen alsof je snel van je huis af wil en je bereid bent om tegen elke prijs je huis te verkopen. Denk goed na over het bod, denk goed na wat je als reactie gaat geven en kijk of er binnen een paar uur nog gunstiger bod binnenkomt.

4. Goed luisteren

Als de koper de onderhandeling begint met ‘om te beginnen wil ik met een bod beginnen van……….’ Dan weet je dat er vanuit de kopers kant nog ruimte is voor onderhandeling. Speel hierop in door dicht bij de vraagprijs te blijven.

5. Leg de vraagprijs uit

Als de koper vraagt naar hoe je bij de vraagprijs bent gekomen, antwoord dan snel en sterk. Het moet overkomen dat je er goed in hebt verdiept en niet zomaar op deze prijs bent gekomen. Laat bijvoorbeeld het keuringsrapport zien of vergelijkbare woningen. Dit komt betrouwbaar over.

6. Meeste uit de onderhandeling halen

Het kan voorkomen dat de koper niet wil onderhandelen over het bod en jij het bod alsnog accepteert. Probeer dan toch het meeste uit de onderhandeling te halen door bijvoorbeeld te onderhandelen over de overdrachtsdatum die jou goed uitkomt.

7. Weet wat jouw woning bijzonder maakt

Weet wat jouw woning uniek en bijzonder maakt. De grote tuin? De slaapkamer met balkon? De gunstige ligging? Benadruk dit ook tijdens het onderhandelen en wanneer de koper voor jou een te laag bod doet. Probeer jouw woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken maar wel door alle informatie te delen.

8. Samen onderhandeling in gaan

Voor veel mensen kan een onderhandeling erg spannend zijn en hierdoor kunnen er emoties naar boven komen. Overweeg dan ook om een vriend(in)/ familielid je bij te staan bij de onderhandeling. Zorg ervoor dat deze persoon van al jouw wensen op de hoogte is!

Weet ook goed dat je niet altijd op het bod in hoeft te gaan. Als het bod ver onder jouw minimum ligt, heeft het meestal geen zin om te onderhandelen. Je kan ook meteen akkoord gaan met het bod of juist in onderhandeling gaan.

De experts van Rellovo kunnen helpen bij het onderhandelen. Voor menigeen kan het biedingsproces spannend zijn waarmee niet iedereen kan omgaan. Wil je het meeste uit de onderhandelingen halen? Je doet er soms verstandig aan om een professional in te schakelen die jouw belangen behartigt en de klappen van de zweep kent.

Aangesloten bij

Funda logo