Wat is mijn huis waard

Wat is mijn huis waard?

Wanneer je je huis wil verkopen wil je vast weten wat jouw huis waard is. De huizenmarkt is aanzienlijk en daar wil je niet in overrompelen. Wanneer je de prijs wil schatten heb je de keuze uit een paar opties. Je kan zelf de waarde van je huis berekenen, de waarde laten bepalen door een makelaar of een taxateur in de arm nemen.

Rellovo helpt je kosteloos met een inschatting wat je huis waard is. Door je gegevens op de website in te vullen ontvang je een gratis en vrijblijvende waardebepaling.

De huizenmarkt is constant in beweging. Rellovo kent de huizenmarkt goed en kan daarom een nauwkeurige inschatting doen. Recent verkochte woningen en de data die dit oplevert helpt hierbij.

Let wel; een waardepaling is iets anders is dan een taxatie. Wij kunnen niet zien wat de staat is van de woning en gaan uit van de input die geleverd wordt door de eigenaar. De experts van Rellovo zijn bekend met de woningmarkt en hebben ervaring door heel Nederland.

Vraagprijs van je woning

Om de prijs van je woning vast te stellen kan je kiezen uit verschillende manieren om dit aan te pakken. Wanneer je gaat voor een traditionele makelaar zal er een taxatie plaatsvinden.

Wanneer je kiest voor een taxatie, dan zal een makelaar dit voor je doen. Wel komen hier de nodige kosten bij kijken. Dit proces neemt tijd in beslag en er zullen enkele weken overheen gaan voordat het taxatierapport is opgesteld. De makelaar komt langs om informatie te verzamelen om vervolgens met de verzamelde gegevens een taxatierapport te maken. Voor een taxatie zal meestal rond de 300 euro gevraagd worden. Uiteraard kan dit verschillen per makelaar.

Waardebepaling van een online makelaar

Het is tegenwoordig mogelijk om een online makelaar in te schakelen die met behulp van data een nauwkeurige waardebepaling kan geven. Hierdoor kan je vaak flink wat geld besparen.

Wanneer een online makelaar een schatting geeft van de verkoopwaarde zal het in sommige gevallen minder nauwkeurig zijn dan een taxatie. Desalniettemin geeft het een goede indicatie van wat je kan verwachten wanneer je besluit de woning te verkopen. Uiteindelijk besluit je zelf voor welke prijs je de woning wil verkopen waarbij je de waardebepaling van een online makelaar als leidraad kan gebruiken.

Factoren van de waardebepaling

  • Om een goede waardebepaling vast te stellen wordt er gekeken naar meerdere factoren.
  • Grondwaarde en bouwkosten: Een belangrijk punt om de waarde van de woning vast te stellen is de historie van de woning. Ook de prijs per vierkante meter en wat de totale kosten waren van de bouw van de woning tellen mee. Door de prijs te delen door het aantal vierkante meter van de woning kom je uit op de prijs per vierkante meter.
  • In de buurt: De verkochte en te koop staande huizen in de buurt spelen een belangrijke rol bij een waardebepaling. Tevens kunnen er bepaalde trends in woonwijken waarneembaar zijn die de waarde kunnen be├»nvloeden. Zijn er veel woningen te koop in de wijk of juist veel? De duur van de verkoop zal hierdoor ook verschillend zijn. Je kunt Funda raadplegen om te kijken wat het duurste huis en goedkoopste huis in de buurt is om vervolgens te kijken of je huis (op basis van het aantal vierkant meters) hier tussen past.
  • Locatie: Misschien wel het belangrijkste aspect is de locatie van de woning. Ligt je huis in de Randstad, dan is je huis waarschijnlijk meer waard dan wanneer het ligt in een buitengebied van Friesland.
  • Verbouwen of niet: Wanneer de woning in minder goede staat is kan de potentiele koper overwegen om het te verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, badkamer of isolatie. Er zit wel verschil in een noodzakelijke verbouwing en in een cosmetische verbouwing. Moet de verbouwing echt plaatsvinden omdat er schade is of omdat kleurtje in de woonkamer passend moet zijn? De koper neemt dit mee in zijn overweging.


Informatie over je woning vind je ook op het Kadaster. Op deze site kan je van andere woningen in de wijk de verkoopprijzen vinden om zo beter de waarde in te schatten. Ook kan je met een handige index uitrekenen of omliggende huizen in waarde zijn gestegen.

Waardebepaling bij Rellovo

Als je kiest voor Rellovo als makelaar is een waardepaling altijd gratis. Ons team van specialisten heeft inzag in relevante data en wat de prijs is van referentiepanden. Ook voor jou geven we graag een realistische indicatie van je woning waard is. Ben je ook benieuwd hoeveel je huis waard is? Neem dan contact zodat een van onze Rellovo experts vrijblijvend contact met je kan opnemen.  

Aangesloten bij

Funda logo