Wat zijn de kosten koper

Wat zijn de kosten koper?

Het is je vast niet ontgaan dat bij te koop staande woningen meestal k.k. staat. Dit is de afkorting voor “kosten koper” en houdt in dat er nog enkele kosten komen kijken bij de door de verkoper of makelaar vastgestelde prijs. Wat wordt hier nou allemaal bij berekent en hoeveel gaat dat kosten? In dit artikel leggen we uit wat de kosten koper zijn. 


Kort gezegd zijn de kosten koper de verplichte kosten voor de koper bij de aanschaf van een woning. Als koper ben je hiertoe verplicht om deze te voldoen wanneer je tot aankoop van een woning over gaat. En ja, een koopwoning was al zo duur! Gelukkig is het mogelijk om sommige kosten aftrekbaar te maken van de inkomstenbelasting. Het is ook mogelijk dat de verkoper deze kosten van de woning betaald. Achter de prijs van het huis staat dan v.o.n. afgekort voor Vrij Op Naam.

Waar bestaan de kosten koper uit?

We kunnen de kosten koper in drie wettelijke kosten uitdrukken. We leggen kort uit wat ze betekenen.

1.     Overdrachtsbelasting

Dit is in de meeste gevallen de grootste kostenpost. Bij het verkrijgen van de woning betaal je belasting voor de woning en de omliggende grond. Dit is in 2020 2% van de koopsom. Wanneer je een nieuwbouwwoning als eerste koopt betaal je geen overdrachtsbelasting omdat er geen vorige bewoner is. Ook is dit van toepassing wanneer je een woning erft.

2.     Notariskosten

De notaris zal twee aktes in rekening brengen. Hij levert de hypotheekakte en de leveringsakte. In de hypotheekakte vind je de beschrijving van de afspraken tussen de koper en verkoper. In de leveringsakte wordt de overdracht van de woning omschreven.

3.     Kadastrale rechten

Bij de aankoop van de woning wordt jouw naam in het kadastraal register gezet. De hypotheekrechten van de woning worden aangepast. Alle koopwoningen kan je vinden in dit register met de gegevens van de koopsom, de hypotheek en de eigenaar.

Overige kosten koper

Naast de drie grote wettelijke kosten zijn er nog meer niet-wettelijke kosten. We zetten ze voor je op een rijtje:

4.     Taxatiekosten

Omdat de bank zeker wil zijn dat het huis in goede staat is voor wat jij ervoor leent, wil de bank een goede taxatie. Hier wordt een taxateur ingezet die langskomt. De prijzen hiervoor kunnen verschillen per taxatie-bureau of makelaar. Soms kan je hierin onderhandelen maar de kosten zijn gemiddeld zo’n 425 euro.

5.     Makelaarskosten

Hieronder valt het makelaarscourtage. Dit is een percentage wat je afstaat aan de makelaar. Van deze kostenpost is alleen sprake als je een makelaar inschakelt. Als je bijvoorbeeld kiest voor een online makelaar kan je duizenden euro’s besparen. Een goed voorbeeld hiervan is Rellovo.

6.     Advies en bemiddeling

Bij de aankoop van een woning is het handig om professioneel advies te krijgen van je hypotheekadviseur. Je krijgt advies voor de beste opties van jouw situatie en onderhandelt met de hypotheekverstrekkers.

7.     Afsluitkosten NHG

NHG staat voor de Nationale Hypotheek Garantie. Deze verzekering zorgt ervoor dat je hypotheek door wordt betaald wanneer je in een verslechterde financiële situatie terecht komt. Zo heb je een vangnet. Hiervoor betaal je 0.7% over de koopsom van de woning in 2020.

8.     Bouwkundig rapport

Dit zijn de kosten voor het rapport van de woning waarbij er wordt gecontroleerd op bouwtechnische voorschriften en gebreken. Dit wordt gedaan door een onafhankelijk bureau.


Voorkom verrassingen. Naast de aankoopprijs van je huis zijn er dus de kosten koper en andere aankoopkosten waarmee je rekening moet houden. Onze Rellovo experts vertellen je hier graag meer over zodat jij op een rijtje hebt welke kosten dit zijn en hoe je dit kan mee financieren.

Aangesloten bij

Funda logo