Zelf de bezichtigingen doen

Zelf de bezichtigingen doen

Jij kent je eigen woning als geen ander. Het is daarom verstandig om zelf de bezichtigingen te doen van je woning. Jij kan het enthousiastst over de woning en de buurt vertellen waardoor het huis niet alleen aantrekkelijker wordt, maar ook nog eens sneller verkoopt!

Zelf de bezichtigingen doen gebeurt voornamelijk bij online makelaars, bijvoorbeeld bij Rellovo. Je kiest zelf wanneer je de bezichtigingen plant. Je hebt geen kantoortijden en je hebt alle tijd om rond te leiden. Persoonlijke rondleidingen wordt positiever ontvangen bij de potentiële kopers.

Voorbereiden van je woning

Het leukste deel van de verkoop zijn de bezichtigingen. De woningzoekers hebben interesse in je woning en komen met plezier langs. Je moet er zelf voor zorgen dat de woning een goede eerste indruk maakt. Zorg dat je goed voorbereid bent met de volgende tips.

  •  Opruimen

Een opgeruimde woning telt voor twee. Door rommel in de woning kan de potentiële geen goed oordeel geven over de ruimte. Zorg dat je de tandenborstels wegstopt en het speelgoed goed is opgeborgen. Ook is het handig om persoonlijke spullen te weg te halen als foto’s en souvenirs. Door het opruimen van sommige meubels zal er meer ruimte zijn voor de kijkers en kunnen ze beter door de woning heen lopen.


  • Creëren van een huiselijk gevoel

Sfeer bepaald enorm of je woning een huiselijk gevoel geeft. Het is belangrijk om te zorgen dat de woning groot oogt. Zorg daarom dat er veel licht in de ruimtes is. Laat de gordijnen open en zonneschermen omhoog. Zorg ervoor dat de lichten aanstaan zodat de kijkers niet naar de lichtknoppen hoeven te zoeken. Geur speelt ook een grote factor. Een naar luchtje kan erg afschrikken. Zorg dat de ramen van tevoren open zijn gezet. Een bloemetje in de woningkamer of een net gebakken appeltaart kan ook wonderen doen!


  • Geluid en temperatuur

Vervelende geluiden kunnen bij een bezichtiging afleiden. En dat wil je natuurlijk niet! Dat geld trouwens ook voor beelden als televisie en computers. Zorg dat de wasmachines en de radio’s uit staan. Een aangename temperatuur kan ook erg helpen bij het nalaten van een goede indruk. Zorg dat de ramen in de zomer openstaan en in de winter de verwarming aan. Het huis moet ook niet benauwd of te koud aanvoelen. Denk aan een temperatuur van zo’n 19 graden voor bezichtigingen.


  • Door de ogen van de bezoeker

Probeer je woning te bekijken door de ogen van de kijkers. Waar zou jij van af knappen als je een bezoeker zou zijn. Zijn alle kabels mooi weggewerkt en zitten er geen losse stopcontacten? Het is ook aan te raden om een bekende van je de woning te laten bekijken voor een objectief beeld. Hun weten vaak wat er opvalt in je woning.


  • Buitenshuis

De eerste indruk van de woning wordt al gemaakt voordat de kijker het huis binnenstapt. Zorg dat de tuin en huis er verzorgd uitzien. Investeer bijvoorbeeld in een laagje verf voor de raamkozijnen. Ruim de tuin goed op en vuilnisbakken uit het zicht.


Tijdens de bezichtiging


  • Duur van de bezichtiging

Hoelang de bezichtiging duurt kan hangt natuurlijk af van de grootte van de woning maar ook van de grootte van de kijkers. Zorg dat je een goede presentatie hebt voorbereid om wat te vertellen. In de meeste gevallen kan je rekening houden met een bezichtiging van een halfuur. Wees niet bang om meer tijd erin te investeren want hoe langer de kijkers er zijn, hoe sneller ze verliefd op de woning kunnen worden.


  • Geef ruimte voor vragen

Zorg dat je niet te veel aan het woord bent. Te veel informatie kan de kijkers namelijk overdonderen. Sommige informatie is niet voor iedereen relevant dus je kan beter af en toe een vraag stellen zodat je de kijkers ruimte geeft om een vraag te bedenken die antwoord geeft op hun behoefte of wens.


  • Niet mee de ruimtes in

De ruimte lijkt kleiner wanneer er mensen in staan. Zorg daarom dat je niet als eerste de kamer binnen stapt maar de kijkers de ruimte geeft. Je kan bijvoorbeeld in de overloop blijven staan zodat de kijkers alle ruimte hebben.


  • Afsluiting bezichtiging

Voordat de kijkers de woning verlaten is het belangrijk dat ze geen vragen meer hebben. Probeer erachter te komen welke informatie zij nog nodig hebben voordat ze een keuze kunnen maken. Vraag aan de potentiële kopers voordat ze weggaan of ze er rustig over na kunnen denken en binnen een week kunnen laten weten hoe de woning beviel.

Aangesloten bij

Funda logo